Een streepje geschiedenis

Het verhaal van de Oudduitse Herder

De Oudduitse Herder vindt zijn oorsprong in Duitsland waar in de 18de en 19de eeuw een verscheidenheid aan herdershonden de kuddes hoedden, hoeves bewaakten en de gezinsleden beschermden. Langharige en kortharige herders. Witte, gevlekte en zwarte. Van rasstandaard was toen nog geen sprake. In die harde tijden waren fokkers zuiver geïnteresseerd in karaktereigenschappen, niet in het uiterlijk van de herdershond.

Ook op het moment dat Max Von Stephanitz, een officier bij de Duitse cavalerie, eind 19de eeuw op het idee kwam om uit alle bestaande Duitse Herdersrassen een hond te fokken die geschikt was voor militaire taken, bleven de herders en landbouwers op het platteland verder fokken met het oude Duitse Herder type. Zij hadden geen baat bij de kortharige, geel/zwarte Duitse Herder die we vandaag kennen als de politiehond bij uitstek. Hun honden hadden lang haar nodig, met dikke ondervachten om in alle weersomstandigheden de kuddes te bewaken.

“De Oudduitse Herder werd 400 jaar lang gefokt op eigenschappen als zelfstandigheid, sterke gezondheid en een rechte rug.”

Die opsplitsing tussen de twee rassen – Oudduitse Herders en Duitse Herders – kreeg nog een tweede hoofdstuk bij de oprichting van de Berlijnse Muur in 1961. In het Oostelijk deel van Duitsland (DDR) werd daardoor 40 jaar lang – afgesloten van de westelijke bloedlijnen – gefokt met het Oudduitse Herdertype. Sterke, zwaargebouwde honden met een rechte rug die voornamelijk beoordeeld werden op hun zelfstandigheid, sterke gezondheid en zich konden aanpassen aan de strenge winters in Oost-Duitsland.

Met het omvallen van de Berlijnse Muur op donderdag 9 november 1989 zagen de Westerse landen de prachtige Oudduitse Herders te koop aangeboden. En de rest is geschiedenis. Vandaag joggen, fietsen en spelen Oudduitse Herders met hun baasjes op alle continenten van de wereld.

Eigenaars van Oudduitse herders stellen elke dag vast dat hun honden al meer dan 400 jaar worden gefokt met de volgende karaktereigenschappen: sterk, zachtaardig, moedig, intelligent, evenwichtig, zelfverzekerd & kindvriendelijk.
Kortom, de ideale gezinshond voor mensen die van de natuur houden.