Mijn honden eten regelmatig al eens een polletje gras. Niet omdat ze zich ziek voelen maar volgens mij gewoon omdat ze het lekker vinden. Ik heb dit altijd vrij normaal hondengedrag gevonden. In de volksmond wordt echter vaak beweerd dat een hond gras eet omdat hij zich niet goed voelt en wil overgeven.  Ook valt het mij altijd op dat mijn honden heel kieskeurig zijn wanneer ze gras willen eten. Niet elk sprietje komt in aanmerking. Ze gaan echt op zoek naar de lekkere sappige sprietjes of soms geven ze de voorkeur aan een bepaalde soort die op een bepaalde plek op één van onze wandeling groeit. OP het einde van het artikel werd er nog een opmerking aan toegevoegd dat gras eten soms  een moeilijkere ontlasting veroorzaakt. Dit zie ik ook wel af en toe bij mijn honden, zeker wanneer zij aan de rietstengels hebben gezeten. Je kan dit alleen maar voorkomen wanneer je hond altijd aan de lijn wandelt, maar een hond kan zelfs in je tuin zich al eens goed laten gaan wanneer hij zin heeft in wat groen. Leven en laten leven denk ik. Tenzij je hond de hele gazon kaal vreet en veel moet overgeven, dan is er mogelijk iets anders aan de hand en contacteer je best je dierenarts.Toen ik wat meer over dit fenomeen gras eten wilde weten, kwam ik dit artikel tegen op doggo.nl. Het antwoord op al onze vragen waarom je hond gras eet.

Volkswijsheid

Als je een willekeurig persoon vraagt waarom honden gras eten, dan is de kans heel groot dat deze persoon zal zeggen dat de hond dit doet omdat hij buikpijn heeft of misselijk is. Door gras te eten zal de hond gaan overgeven en van zijn buikpijn af zijn. Het lijkt haast een algemeen geaccepteerd feit. Maar zit hier ook een kern van waarheid in? Wat zegt de wetenschap hierover?

Wat zegt de wetenschap hierover?

Benjamin L. Hart, wetenschapper en veterinair gedragsdeskundige, stelde zich de vraag of honden inderdaad gras eten omdat ze zich ziek voelen en of honden op die momenten een voedingsgebrek hebben.

Hond eet gras

Uit het onderzoek van Hart blijkt dat de meerderheid (68-79%) van de onderzochte hondenpopulatie dagelijks of wekelijks gras eet. Slechts 8% van deze honden vertoonde tekenen van misselijkheid of ziekte vóór het eten van gras, en 22% van de honden braakt ook daadwerkelijk ná het eten van gras.

Nog een aantal andere bevindingen uit dit onderzoek;

  • Opvallend is dat jonge honden vaker gras eten dan oudere honden,
  • Bij jonge honden werd maar zelden misselijkheid bespeurd vóór het eten van gras,
  • Honden die duidelijk misselijk waren en vervolgens gras aten, braakten vaker,
  • Honden die met regelmaat thuis plantaardig voedsel aangeboden kregen, aten net zo vaak gras als honden die dat niet aangeboden kregen. Er is in die zin dus ook geen indicatie dat een hond een gebrek aan bijvoorbeeld vezels probeert te compenseren,
  • Uit de resultaten bleek er ook geen verschil te zijn tussen honden die brokken of rauw vlees aten.

Hart en zijn collega’s hebben in dit onderzoek geen duidelijk bewijs gevonden dat honden gras eten vanwege misselijkheid of buikpijn of omdat ze een voedingsgebrek zouden hebben.

Een ander onderzoeksteam aan de University of New England (S.J. Bjone, W.Y. Brown, I.R. Price. (2007)) kwam met dezelfde bevindingen; een hond die gras eet, is niet ziek of misselijk. Uit dit onderzoek kwam zelfs duidelijk naar voren dat gras simpelweg een voedselbron voor honden is.

Hond eet grasNormaal hondengedrag

Gras eten is normaal hondengedrag. Bedenk ook dat de voorouders van de hond en zijn wilde familieleden ook met regelmaat planten eten. In uitwerpselen van wolven wordt ook vaak gras aangetroffen. Bij wolven helpt het tegen parasieten in de darmen. De meeste honden hebben geen last van dergelijke parasieten, maar hebben wellicht deze aanleg tot het eten van gras geërfd van hun voorouders.

En natuurlijk kunnen honden het gras ook gewoon lekker vinden. Vooral de jonge scheutjes zijn vaak in trek. Sommige honden hebben ook echt een voorkeur voor bepaalde grassoorten en snuffelen in de berm naar specifiek die soorten zodat ze daar lekker van kunnen knabbelen. Het kan geen kwaad en je kunt je hond dus gewoon zijn gang laten gaan. In vers gras zit overigens een aardige hoeveelheid plantaardige Omega-3 vetzuren, dus het is ook nog eens een gezond hapje voor je hond.

Pas op voor bestrijdingsmiddelen!

Het is dus geen enkel probleem als jouw hond gras eet. Laat het gewoon toe. Maar voorkom wel dat je hond bespoten gras eet. Je hond ademt de pesticiden ook in, want de nevel ervan hangt in de lucht. Bij veelvuldige inname van bestrijdingsmiddelen kan een hond erg ziek worden en zelfs kanker ontwikkelen. Lees hierover meer in het artikel De invloed van chemische stoffen op je hond op onze site.

Let er ook op dat er geen poepresten op het gras zitten. Daar kunnen eventueel parasieten in zitten.

Moet je hond vaak overgeven?

Trek dan aan de bel! Het is niet normaal als een hond vaak moet overgeven. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts om er achter te komen wat er aan de hand is.

Last met poepen?

Inmiddels hebben we veel reacties gekregen n.a.v. dit artikel. Sommige honden hebben last van de grassprieten tijden het poepen. De ontlasting komt er als het ware als een kralenketting uit. Sommige honden piepen daarbij. Gras kan soms taai en scherp zijn. Om dit probleem voor te zijn, is het wellicht verstandig om ervoor te zorgen dat je hond alleen mals gras of jonge scheutjes eet. Mocht iemand hier een oplossing voor weten, dan houden we ons aanbevolen.

Referenties

Credits

Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen, eigenaar van Doggo.nl.